vrijdag, oktober 20, 2006

Fox Glacier

Gegroet,

Hier zijn we weer! De voorbije dagen zaten we in het gletsjer gebied en was er nauwelijk internettoegang en nog minder ontvangst op de gsm, kortom volledig in het hol van pluto. Na Franz Josef zijn we 30 km verder gereden naar Fox, waar de 'Fox Glacier' ligt (waar vinden ze die namen toch uit). Heel dit dorpje draait net als Franz op de toeristen: helicoptervluchten, ijsklimming, gletsjerwandelingen,... Om maar een klein voorbeeldje te geven, de nafte kost hier 162.9 dollar, terwijl het in Nelson nog 143.9 was! (euro = delen door 2)

Wij kozen voor de 'Nimble Fox', een gletsjerwandeling van een hele dag. Het weer viel wel weer extreem tegen, maar we (= wij en onze franse vrienden) lieten ons niet kennen. Eerst moesten we anderhalf uur wandelen om de gletsjer vanaf de zijkant te kunnen bereiken. aan de rand van de gletsjer moest iedereen zijn 'crampons' aandoen. Dit zijn een soort ijzeren pinnen die je aan de schoen bevestigt om betere grip op het ijs te krijgen. Daarna gingen we met heel de groep (12 man/vrouw) de gletsjer op. De gidsen kapten telkens mooie trapjes uit met hun pikhowelen, maar eigenlijk was da nie nodig natuurlijk :-) We zagen prachtig spelonken in het blauwe ijs en schitterende uitzichten over de gletsjerriviertjes in de diepte, weliswaar allemaal in de gietende regen...

Toen we terug kwamen in het base camp waren we beetje ontgoocheld over de dag en gingen we pingelen om wat geld terug te krijgen. We slaagden erin om effe 30 dollar terug te krijgen! Maar ondanks het barslechte weer en de bevroren voeten was deze dag toch uiterst de moeite en zeker geslaagd!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Jammer van het slechte weer guys!
Hier in Auckland ook niet te goed momenteel.
We hebben jullie kaartje gisteren ontvangen, waarvoor dank!
Nog veel plezier ginder!

omer zei

"streuj"said, dit is het Gavers dialect voor strooizout en dat is wat ge nooit moogt meenemen naar een gletsjer!!
ten tweede: het is normaal dat het daar veel regent want anders zou het daar een woestijn zijn !